Ко је Марк Велер, Куртијев саветник кога Вучић оптужује да управља његовим акцијама

Већ дуже време премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти вуче потезе мимо земaља Квинте, па се поставило питање ко стоји иза таквих „слободних“ одлука Приштине

Курти има саветника из Велике Британије, Немца пореклом, о коме ће тек бити речи наредних дана, рекао је председник Србије Александар Вучић.

Он је на тај начин појаснио потезе које Курти већ дуже време повлачи, а који одступају од препорука земаља Квинте.

Ко је споменути Немац и од када ради за Приштину?

Прошле године током боравка у Бриселу, у друштву Куртија виђен је професор Марк Велер. 

Овај човек није новајлија у дешавањима на Балкану, јер је био „правни саветник британске владе“ на Конференцији у Рамбујеу 1999. године где је отворено био на страни Приштине.

Није познато у ком својству се Велер појавио у Бриселу, али је сигурно да има великог утицаја на тренутну власт у Приштини.

Овај професор на Катедри за међународно право и међународне уставне студије на Универзитету у Кембриџу се већ три деценије активно бави питањем сецесија, пре свега на простору Балкана и некадашње Југославије. Бивши је директор и члан Лојтерпахт центра за међународно право.

Радио је као виши експерт Уједињених нација за посредовање и веома је искусан стручњак за међународно решавање спорова. 

Велер је докторирао међународно право и међународне односе, право и економске и друштвене науке на универзитетима у Кембриџу, Франкфурту и Хамбургу, и магистрирао на Флечер школи и Универзитету у Кембриџу.

На основу биографије коју је објавио Универзитет Кембриџ, Велер је такође допринео изради Устава Косова, као и изради Закона о заштити мањина на Косову и Статута Консултативног већа заједница.

Поред Робина Кука, Марк Велер био је један од посебних саветника Тонија Блера.

Објавио је 2009. књигу под називом „Оспорена државност: борба Косова за независност“ у којој износи све своје активности, али и активности Запада спроведене у намери да такозвано Косово постане држава.

РТ Балкан

Повезани чланци

Back to top button