Коме треба и ко и зашто прижељкује Косово без Срба?

Запад се неће много потрести због изјаве Едите Тахири да ће повратак Срба на КиМ бити могућ само ако Србија призна Косово, јер се то одавно прећутно подразумева, оцењује за Спутњик доктор политичких наука професор Дејан Вук Станивуковић.

Да је запад занимало тзв. независно Косово са Србима, додаје Станивуковић, за две деценије и више нашли би начин да обезбеде повратак прогнаним Србима на своја огњишта.

„Нема много разлога да се верује да ће тај процес бити на колосеку који ће гарантовати да ће се Срби вратити. Напротив, чини ми се да је ово што је рекла Тахири већ одавно прећутно подразумева,“ речи су бившег главног преговарача Приштине у дијалогу са Београдом.

На тзв. независном Косову, Срби, додаје он, и не желе да живе, а ово је само фасада иза које се крије суштински албански захтев а то је да Србија призна Косово.

„То је једна врста огољене албанске приче о њиховим захтевима јер јасно је да они хоће независност и да то желе да реше ове године. Запад је имао двадесет и нешто година да реши питање избеглица и, као што се зна, није решено ни у Хрватској а примљена је та земља у ЕУ, и не видим зашто би мењали своје понашање на Косову имајући у виду да је независност Косова производ управо политичке одлуке Запада,“ напомиње Станковић.

Фото: илустрација Ризница

Управо зато, истиче саговорник Сптутњика, питање повратка избеглица неће бити релевантно за Запад у процесу дијалога Приштине и Београда и по питању статуса Косова.

„Јер да се поштовала политика стандарди пре статуса која је заговарана на почетку 2000. године и та политика заштите људских права би довела до повратака Срба на Косово и Метохију,“ напомиње Станковић.

Он истиче да Косово занима само да реши свој статус а после тога нејасно је може ли их шта спречити да се прикључе Републици Албанији, а у тој причи нема места за „вишак Срба“ на КиМ.

„Независно Косово значи Косово са невеликим бројем Срба или, боље да кажем, са симболичним бројем Срба са тенденцијом да их не буде уопште. Да се не заваравамо, Тахири је само истакла шта је основни циљ албанске политичке елите,“ сматра Станковић.

Запад се закључује он, неће мешати у све ово јер сматра да неки западни политичари све ово што Тахири говори прећутно и подржавају.

Небојша Човић бивши шеф Координационог центра за Косово и Метохију каже да је ово игра Приштине којом желе да осигурају признање од Београда па тек онда да формирају Заједницу српских општина (ЗСО) што је, како напомиње, сулудо.

„Конкретан циљ Албанаца са простора КиМ је да протерају све Србе чиме би добили причу свршеног чина. Додатни проблем је и где да се Срби врате? Више од 90 одсто српске имовине је узурпирано а и они Срби који желе да се врате не знају да ли су на неким тајним потерницама Приштине, по којим а су наводно починили злочине,“ истиче Човић.

Човић је и даље уверен да ће се Срби вратити на Косово и Метохију, иако се, како каже, са свих страна играју опасне и мутне игре.

„Међународна заједница треба да поштује споразуме за које је била гарант, ако има снаге, а као нема онда постоје други начини како одређене ствари могу и морају да се решавају,“ напомиње наш саговорник.

Човић подсећа да је половина западних политичара који су заговарали независно Косово богато награђена од стране Приштине кроз разне такозване приватизације управо српском имовином, па није ни чуди што ћуте на све ово.

Б.Ристић – Спутњик

Извор
СПУТЊИК

Повезани чланци

Back to top button