Комеморација Петру Сарићу биће у Штрпцу

Комеморативни скуп, поводом смрти Петра Сарића, једног од најзначајнијих савремених српских писаца, биће одржан у Дому културе „Свети Сава“ Штрпце, 11. 10. 2023. у 13 часова.

О Петру Сарићу, писцу, колеги, пријатељу, говориће Рада Комазец, директорка НИЈП „Панорама-Јединство“, Новица Соврлић, председник Друштва књижевника Косова и Метохије, проф. др Валентина Питулић, проф. др Драгомир Костић, Александар Дунђерин, писац и књижевни критичар и песник и књижевни критичар Жарко Миленковић.

Петар Сарић је рођен 1937. у Бањанима код Никшића, а од 1958. живи у Ораховцу, Призрену и Приштини. Након НАТО бомбардовања 1999. године и прогона српског становништва Сарић остаје на Косову и Метохији и са породицом се сели на Брезовицу, где наставља да ствара и где настају нека од његових познатих дела. У књижевност је ушао збирком поезије „Беле клетве“, а романи „Велики ахавкси трг“, „Сутра стиже господар“, „Дечак из Ластве“, „Петруша и Милуша“, „Сара“ „Митрова Америка“ и „Клобук“ обезбедили су му трајно и место у целокупном српском књижевном стварању.

Сарић је радио као просветни радник, а потом као уредник издавачке делатности приштинског листа „Јединство“ и директор НИЈП „Панорама“ када заједно са истакнутим ствараоцима развија широку издавачку делатност. Његов живот и рад су били уско повезани са судбином и положајем српског народа, његовог наслеђа и културе. За свој рад добио је бројне награде и признања: „Лазар Вучковић”, „Грачаничка повеља”, „Меша Селимовић”, Вукова награда, „Златни крст кнеза Лазара”, „Григорије Божовић”,„Борисав Станковић”.

Повезани чланци

Back to top button