Конгресменка Тени: Обуставити помоћ Приштини док не испуни обавезе

Конгресменка из Њујорка и копредседавајућа српског кокуса у Конгресу, Клаудија Тени поднела је предлог закона којим би се обуставила сва помоћ Приштини док не испуни своје обавезе.

„Европска унија је 2013. године помогла у посредовању у Бриселском споразуму између Србије и Косова како би се ублажиле тензије између две земље. Косово није испунило многе од својих кључних обавеза према споразуму, као што је формирање Заједнице општина са српском већином и уједињене полицијске снаге. Поред тога, Косово је ускратило једнака права косовским Србима. Неиспуњавањем овог споразума, Косова крши међународне норме и ствара напетост и нестабилност на Балкану“, навела је Тени.

Према њеним речима, усвајањем овог закона била би ускраћена било каква даља помоћ САД властима у Приштини, „док се не имплементирају одређени услови наведени у Бриселском споразуму из 2013. године“.

„Сведоци смо угњетавања и дискриминације косовских Срба због неспровођења кључних одредби Бриселског споразума из 2013. године. Императив је да Сједињене Државе заузму став у корист демократије, мира и стабилности у региону. Подржавање Бриселског споразума шаље јасну поруку да наша помоћ треба да буде усклађена са принципима споразума. Јасно смо против акција које поткопавају права и добробит косовских Срба. Овај закон одражава нашу посвећеност неговању мира и позивању премијера Аљбина Куртија и владу Косова на одговорност“, поручила је Тени.

(Танјуг)

Повезани чланци

Back to top button