Коњуфца: Ако дијалог служи за уништавање „Косова“, треба му рећи збогом

 Председник скупштине тзв. Косова Глаук Коњуфца рекао је да, уколико процес формирања Заједнице српских општина има за цену „уништавање Косова„, онда треба рећи „збогом“ том процесу, те додао да ако ЕУ сматра да полазна основа за даље дискусије о ЗСО треба да буде нацрт Управљачког тима, онда Приштина нема шта да тражи у дијалогу.

„Ако овај процес има цену уништавања Косова, подривање темеља наше државе, онда би било добро рећи збогом, јер немамо интерес. Нормализација долази јер идемо ка међусобном признању. До нормализације се не долази тако што се држава Косово уништава српском републиком“, изјавио је Коњуфца а пренела „Коха“.

Такође, рекао је и да је Приштина у дијалогу на основу два принципа – „узајамно признање“ и регулисање права Срба у оквиру приштинског устава.

„Било какав неуставан став не може бити основа за преговоре. Полазна тачка за будуће разговоре између Косова и Србије треба да буде у оквиру устава Косова, па ако важни међународни фактори, ЕУ, не мисле да решење треба да буде у оквиру устава, онда Косово нема шта да тражи у том дијалогу“, истакао је Коњуфца, одговарајући на Лајчакову изјаву да је нацрт Управљачког тима полазна основа за даље дискусије о ЗСО.

Председник скупштине тзв. Косова изјавио је и да је председник Српске листе Горан Ракић прекршио посланичку заклетву када је бирао чланове Управљачког тима за израду ЗСО.

„То је зато што је, како је рекао, нацрт био за стварање српске републике унутар земље и као такав крши принцип посланика скупштине у корист интереса земље“, додао је Коњуфца.

Након састанка са аустријским председником парламента Волфгангом Соботком Коњуфца, који тврди да Србија не спроводи оно што „потписује“ и да жели да створи „српску републику“ на територији КиМ, рекао је и да је „понашање Србије према Косову неприхватљиво“.

Повезани чланци

Back to top button