Континуитет у спровођењу Вашингтонског споразума и након доласка Бајдена на власт

Нови амерички председник Џозеф Бајден за месец дана преузима дужност и са нестрпљењем се очекује какав ће бити његов став према Вашингтонском споразуму са Косовом и Србијом који је потписао његов претходник Трамп?

Шта се може очекивати и да ли би требало задржати економски приступ у решавању политичких проблема Приштине и Београда, говорили су Јета Краснићи из косовског Демократског института, Марк Баскин, професор на Америчком Универзитету на Косову и новинар из Београда Бошко Јакшић у емисији Споразум која се емитује на локалним српским телевизијама на Косову.  

Професор Баскин очекује континуитет у имплементацији Вашингтонског споразума потписаног 4.септембра и после доласка Џоа Бајдена и његове администрације. Подсећа да ће и значајан део америчког тима задуженог за Балкан, попут Филипа Рикера и Метјуа Палмера остати и након примопредаје дужности.

“Очекујем да ће Бајден поштовати Вашингтонски споразум што се тиче економске нормализације, регионалне сарадње и све више контаката Београда и Приштине, тако да ја то видим као нормалну ствар”, рекао је Баскин.

Јета Краснићи из Косовског демократског института подсећа да је у суштини проблема између Косова и Србије политички неспоразум, за чије решавање очекује више храбрости, али и трансатлантског јединства између Сједињених Држава и Европске уније, а и самих преговарачких страна.

“Још је, можда, рано рећи да ћемо имати посебног изасланика кога ће САД поставити уз ЕУ, али сигнали које је и сам новоизабрани  председник Бајден, у време кампање, изрекао да ће постојати и спремност са његове стране да пружа подршку овом процесу, повратку стабилности, односно равноправности међу странама у овом процесу, ставља нагласак на територијални интегритет и правду у вези са ратним злочинима. Дакле, може се очекивати да ове теме буду оне које ће ова администрација свакако гурати напред. Опште је познато да шира сарадња између САД и ЕУ на западном Балкану постоји, али такође остаје да се види реализација каква ће то сарадња  бити, јер је ипак прерано рећи то”, каже Јета Краснићи.

Новинар и политички аналитичар из Београда Бошко Јакшић, са друге стране, мисли да се у овом тренутку ником не жури, па ни Американцима у решавању овог проблема.

Регион Западног Балкана, уверен сам, да ће у фокус нове администрације прво избацити напоре за деблокаду растућег утицаја Русије и Кине, а тек после тога би требало очекивати да се Косово конкретно нађе на листи приоритета. Бајденова администрација, ако жели да задржи неки проактиван приступ, требало би да, после консултација са Београдом, Приштином и Европском унијом понуди неки јасан и избалансиран предлог коначног споразума о нормализацији односа”, сматра Јакшић.

У емисији су објављени и резултати анкете преко фејсбука. На питање: “Да ли би веће инвестиције од стране Сједињених Америчких држава допринеле бољој сарадњи између српске и албанске заједнице на Косову”, већина саговорника или 61,4 одсто одговорила је негативно, док 38,6 одсто анкетираних сматра да би се снажније америчке инвестиције ипак позитивно одразиле на односе између заједница на Косову.

Повезани чланци

Back to top button