Кос – инфо.нет, сви српски медији на једном месту

Нова друштвена иницијатива (НСИ) представила је медијску платформу kos-info.net која у реалном времену, аутоматски сакупља вести на једном месту, искључиво локалних редакција које извештавају на српском језику са Косова.

На платформи, коју је НСИ развио у сарадњи са локалном ИТ компанијом „W3lab“ – представљени су Грачаница online, KoSSev, Newpress продукција, Радио Гораждевац, Радио Ким, Радио Контакт Плус, Ризница, РТВ Мир, Радио Митровица север, РТВ Пулс, а ускоро ће бити представљени и Алтернативна, Медија центар и Слободно српски. Тренутно је доступна веб и мобилна верзија ове платформе, а ускоро ће бити доступна и Андроид и ИОС апликација.

Платформа је настала у оквиру пројекта „Очи у очи“ – иницијативе коју је подржала амбасада Швајцарске на Косову.

Фото: Радио Контакт плус

„Циљ овог пројекта је између осталог и омогућавање бржег и свеобухватнијег приступа медијима који извештавају са Косова о Косову на српском језику“, казала је извршна директорка Нове друштвене иницијативе, Јована Радосављевић, на догађају у Косовској Митровици.

„На идеју за kos-info.net смо дошли, јер смо увидели кључну улогу локалних медија који извештавају на српском језику са Косова и који се у неретким тренуцима када се на терену развијају кризе користе као кредибилан извор“ , додала је.

Радосављевић је истакла да су године искуства и рада у нестабилном окружењу учинили ове медије посебно пажљивим и високо професионалним што можда и није довољно видљиво.

„Надамо се ће ова платформа то променити и да ће публикама и ван Косова открити плурализам локалних медија који извештавају на српском језику, а живе и раде на Косову. Такође надамо се да ће вести који ови медији производе на лакши начин доћи и до медијских агенција у Београду, Приштини, али и шире. Верујемо да ће вам kos-info.net користити и да ће те вести о Косову са Косова читати на једном месту“, казала је.

Представљању платформе присуствовао је и амбасадор Швајцарске на Косову, Томас Коли.

„Вести су веома важне, посебно у ово време“, казао је, наводећи пример лажних вести.

Оценио је да је платформа важна с обзиром на то да сакупља вести „из саме базе“ и да осигурава да сви имају приступ овим информацијама.

На овај начин читаоцима се даје шанса да провере да ли су поједине вести тачне и да на једноставан начин добију све информације, навео је.

Платформа је доступна на адреси www.kos-info.net.

На платформи можете да претражите вести по појединачном медију, по категоријама, а прецизирано је и када су вести преузете из медија који извештавају на албанском језику.

(Радио Контакт плус)

Повезани чланци

Back to top button