Косово: Животни стандар тоне док цене лете небу под облаке  

Месечни трошкови за подмиривање основних потреба просечне породице на Косову крећу се од 500 до 700 евра, а ова бројка варира јер се разлике у начину животе крећу од крајњег сиромаштва до луксузних размера, пишу приштински медији позивајући се на оцене економиста.

Скок цена основних прехрамбених артикала утицао је на пад стандарда грађана и на то да живот постане скуп, оцењују економисти.

Бивши министар финансија Хаки Шатри каже да су трошкови живота просечне породице толико порасли да не може да их покрије ни примање од 500 евра, док економски експерт Ертон Бега истиче да би за задовољавање просечних потреба једна косовска породица морала да издвоји близу 700 евра месечно.

„КАС годинама не објављује извештај анкете о кућном буџету. Последњи извештај који је објављен је за 2017. или 2018 и према њему просечна породица на Косову за најосновније потребе троши више од 600 евра месечно. Наравно, ако се данас рачуна инфлација која је подигла све цене, то је већи трошак и требало би да буде близу 700 евра месечно“, оцењује Бега.

Додаје да привреда на Косову зависи од дијаспоре те да се обично за њихов долазак везује повећана потрошња луксузних производа.

„Косово није слободна земља. Трошкови живота овде су скупљи него у земљама региона, било због фискалне политике, у смислу пореза на додату вредност, било због разлике која постоји у друштвеним слојевима. Ми смо привреда која у великој мери зависи од дијаспоре и дознака. Обично у летњем периоду када су они присутни, живот на Косову се може сматрати луксузним јер се повећава потрошња скупљих производа“.

Разлика између богатог и сиромашног слоја становништа постаје све већа оцена је познаваоца економских прилика Ертона Беге.

„Највећи проблем наше привреде је што имамо веома малу, готово непостојећу средњу класу, а, разлика између слојева са ниским и високим приходима је изузетно велика и то није здраво за нашу економију јер су разлике веома велике, а проблеми различити“, кае Бега.

Постојање огромне разлике између богатих и сиромашних на Косову не пориче ни бивши министар економије Хаки Шатри. Истиче да је косовско друштво екстремно сиромашно и да је најнеразвијеније у Европи.

„Косово је најнеразвијенија земља у Европи када говоримо о овом делу Балкана. Апсурд је како може да постоји земља са толико природних богатстава с једне стране и са толиком стопом сиромаштва на другој страни. Оно што нам се дешава је лоше управљања ресурсима земље“, оценио је Шатра.

Незапоселност има пресудну улогу на повећање стопе сиромаштва на Косову, а минимална зарада неће решити у потпуности социјални проблем будући да она утиче на слојеве који су најмање плаћени оцена је двојице економских стручњака.

(извор: Репортери)

Повезани чланци

Back to top button