Косовска Каменица: Каменована српска школа

Албански изгредници каменовали су синоћ око 21 час српску школу у Косовској Каменици. У тој згради налазе се три образовне српске институције и то Основна школа „Десанка Максимовић“, средња Техничка школа, као и Гимназија.

У тренутку инцидента, срећом није било ученика који похађају ове школе, али је и овај инцидент као и многи претходни узнемирио родитеље и њихову децу.

Према речима очевидаца, школе су каменоване од стране албанских младића који су ноћ пре тога на ограду школе качили заставе непримереног садржаја.

Канцеларија за КиМ саопшава да је очигледно како се на Косову и Метохији ствара клима у којој Срби више нису безбедни ни у школама, ни у домовима здравља, ни у својим кућама, ни у црквама, јер нема српског објекта који није опљачкан, каменован, претресан, обијан, паљен…

„Овај инцидент сведочи да се талас насиља и притисака према српском народу који генеришу и покрећу власти у Приштини осликава и преноси и на најмлађе генерације. Тиме се ствара атмосфера у којој је чак и пожељно и погодно нападати Србе и каменовати их и да за то нико неће одговарати. Уместо мирног суживота и развијања међусобне толеранције, поштовања и различитости, приштински политичари на челу са Аљбином Куртијем свакодневно политиком терора и запаљивим антисрпским изјавама стварају атмосферу у којој је легитимно нападати Србе, у којој када припадник тзв. КБС пуца у српску децу буде пуштен на слободу и у којој нико не одговара за упуцавање Срба, за пребијање српских тинејџера Даре и Кристијана, за

преорана српска гробља и кости“, наводи се у саопштењу Канцеларије за КиМ.  

Подсећа се да је у таквој клими, међународна заједница „само неми посматрач пораста етнички мотивисаног насиља према српском народу, уместо да се јасно и јавно одреди према таквим поступцима и предузме кораке у заштити Срба на које је обавезна према свом мандату“.

Повезани чланци

Back to top button