Косовска Митровица: Доста је било гажења Бриселског споразума и Срба на КиМ

Представници српске листе, правосуђа, просвете и здравства, као кључних стубова опстанка Срба на Косову и Метохију уптуили су са великог народног скупа у Северној Косовској Митровици поруке мира али и апел да се испоштују постигнути споразуми и изнад свега међународно право. Више пута је поновљено да опстанак Срба северно и јужно од Ибра не би био могућ без подршке Државе Србије и председника Александра Вучића.

Подсетивши да су са адреса институција из Приштине стизале многе опструкције према Србима, забране достављања лекова и вакцина, одузимања санитетских возила, забрана уласка или изласка спротиста и бројних хуманитарних радника председник Српске листе Горан Ракић је рекао да је коначно доста.

Председник Српске листе Горан Ракић, фото: Ризница

 „Доста је гажења Бриселског споразума и српског народа. Мирне савести стојим пред вама јер смо учинили све да ово спречимо. Нашим оставкама бранимо Бриселски споразум и право. Ми желимо мир, мир и само мир. Молим вас да не наседате на провокације, ми нисмо реметилачки фактор, ми желимо да се повуку све једностране одлуке о регистарским таблицама и примену Бриселског споразума, да се оснује Заједница српских општина“, поручио је Ракић.

Потрпедседник српске листе Игор Симић рекао је да оставке српских представника нису поднете зато што су се представници Срба уморили од борбе, већ због тога што не желе да буду параван Приштини у свакодневном институцијалном насиљу над српским народом. 

„Десет година чекамо Заједницу српских општина, десет година чекамо руку помирења, а шта смо добили, пребијање наших грађана, милитаризацију севера, лажне оптужбе против свих оних који нису спремни да се одрекну српске државе и српског народа“, рекао је Симић.

Потпредседник Српсе листе Игор Симић, фото: Ризница

Милан Радојевић бивши градоначелник Северне Митровице подсетио је да су и његове колеге као и одборници из Звечана, Зубиног Потока и Лепосавића јутрос на хитним седницама локаланих скупштина поднели оставке и тако званично испоштовали закључке са јучерашње седнице Српске листе  о напуштању приштинских инстиуција.  

„Јутрос смо званично поднели оставке. Наша борба се наставља, она ће бити само у другом облику“, истакао је Радојевић. 

Ненад Ђурић, фото: Ризница

Громогласан аплауз уз повике Ненаде Србине добио је бивши мајор кососке полиције за регион Север Ненад Ђурић који је одбио да спроведе политичке одлуке приштине усмерене против свог народа. 

Ректор приштинског униерзитета са седиштем у Косовској Митровици професор докор Небојаша Арсић , деканица екомонског факултета Тања Вујовић као и диреткор Клиничко болничког центра у Косовској Митровици Златан Елек подсетили су да су провета и здравство кључни стубови опстанка Срба на Косову и Метохији наводећи на које све начине власти у Приштини врше терор над српски живљем северно и јужно од реке Ибра.

Фото: Ризница

Нама је борба као хлеб и вода, а против непријатеља се боримо знањем и памећу, поручили су представници српске академске заједнице.

 Брселски споразум је толико урушен да је постао мртво слово на папиру због чега више нисмо могли да будемо неми посматрачи и учествујемо у томе рекла је суткиња Љиљана Стевановић.

Фото; Ризница

Протест у Косовској Митровици, одржан у знак подршке Српским политичким преставницима са севера који су напустили такозване иснтитуције Косова, протекао је мирно. Као провокација на улазу у бошњачку махалу окачене су заставе Косова и Албаније. 

(Ризница) 

Повезани чланци

Back to top button