Косовски избори 2021: Самоопредељење убедљиво води, Српска листа освојила свих 10 мандата

Према првим прелиминарним резултатима ванредних парламентарних избора на Косову води покрет Самоопредељење са око 45 одсто освојених гласова. Српска листа прогласила је победу у српским срединама саопштивши да је освојила максималних 10 мандата.

Горан Ракић, председник Српске листе објавио је да је та листа на изборима на КиМ освојила свих 10 мандата који су у Скупштини загарантовани за представнике Срба.  Ракић је рекао да је Српска листа остварила убедљиву победу. Укупна излазсност је око 65.000 у српским срединама, пет посто више него на прошлим изборима, навео је Ракић.

Председник Србије Александар Вучић честитао је вечерас Српској листи освајање свих десет мандата на изборима на КиМ.

„Честитам нашем народу. Надам сам се томе и то је важна ствар, јер нама предстоји тежак период“, нагласио је Вучић гостујући у емисији Хит твит на Пинку.

Вучић је тако прокоментарисао податак да је Српска листа освојила 99,14 одсто гласова у Северној Митровици.

Лидер Алијансе за будућност Косова Рамуш Харадинај изјавио је да је, према проценама те странке, победник на овим изборима листа Самоопредељења, док АБК осваја око 10 одсто гласова бирача.

Харадинај је на конференцији за новинаре изјавио да се резултати избора поклапају са њиховим прогнозама изборних резултата.

После више од 400.000 пребројаних гласова, Демократска партија Косова освојила је 18,82 одсто, Демократски савез Косова 13,75, а Алијанса за будућност Косова 8,8 одсто гласова.

На данас одржаним ванредним парламентарним изборима гласало се у 38 општина, на 888 бирачких јединица, односно 2.382 бирачких места.

На изборе је изашло 812.984 гласача, односно 46,90 одсто. Највећа излазност забележена је у српским срединама на северу Косова и Метохије. Одзив у њима био је скоро 70 одсто.

У албанским срединама по броју изашлих бирача предњачи Приштина, и други већи градови.

(извор: Спутњик)

Повезани чланци

Back to top button