Косовски специјалци протестовали у Приштини, Свечља тврди да је буџет полиције увећан за 30%

Припадници различитих родова косвских специјалних снага полиције протестовали су данас у подне испред зграде Владе у Приштни.

Захтевали су боље услове рада, додатак и посебну категоризацију због ризика посла, боље услове за пензионисање какви важе за припаднике Косовских безбедносних снага (КБС) као и додатне заштитне мере које се односе на социјално и здравствено остигурање.

Припадници косовских специјалних снага организовали су протест други пут, будући да претходни разговори Синдиката полиције са представницима Владе нису уродили плодом.  

Председник Синдиката полиције Имер Зећири изјавио је раније у медијима да је синдикална организација за дијалог и решење проблема. Данас је испред Владе у Приштини прочитао листу захтева које су полицајци упутили влади Аљбина Куртија.

„До сада смо се обраћали писменим захтевима, имали смо састанке са владиним званичницима, имали смо усмене захтеве, послали смо Скупштини петицију са притужбама припадника косовске полиције са око 5700 потписа и још нисмо добили одговор“, рекао је Зећири.

Четрнаест захтева који се односе на побољшање услова рада и положаја припадника полиције приоритетни су и потребно их је третирати у најоптималнијем временском оквиру, нагласио је Заћири.

Фото: Ризница

Свечља: Буџет за полицију увећан за 30 одсто

Приштнски министар унутрашњих послова Џељаљ Свечља изјавио је након протеста Јединице за специјалне интервенције и других јединица Косовске полиције да су како он води то министарство буџет за полицију увећан за 30 одсто.

„Понављам да смо за Косовску полицију, од добијања мандата до данас, повећали буџет за 30 одсто, док је повећање капиталних инвестиција 300 одсто. Буџет за оперативну опрему био је мањи од пола милиона, а данас је преко 9 милиона евра или 21 пута више“, подсетио је Свечља.

Повезани чланци

Back to top button