Косовски сручњаци за безбедност, Србија се користи тактиком бивше Југославије сарађујући са истоком и западом

Косовски стручњак за безбедност Нуредин Ибиши оцењује да је за Косово и регион опасна, како је навео, двосмерна игра Србије која се наоружава са истока, а финансира са Запада.

У интервјуу за Косовапрес Ибиши каже да би испорука оружја Србији из Русије и Кине требала да послужи као аларм да се повећа војни капацитет Косова, у нади да ће се ове године придружити НАТО-у.

Тенденције Србије са војним маневрима представља трајну претњу за Косово, али и за регион, оцењује косовски стручњак за безбедност. Он упозоравава да смањење буџета за Косовске безбедносне снаге, у време када оне спроводе десетогодишњи план транзиције да постану пуноправна војска, представља опасност.

„Косово треба да повећа капацитет Косовских Безбедносних Снага јер је Србија  потрошила више од 1,1 милијарду евра или 2,4 процента БДП-а на залихе оружја“, рекао је Ибиши.

Говорећи о потенцијалној опасности коју представља наоружање Србије, косовски стручњак за безбедност је додао да ово питање постаје још сложеније јер, као је устврдио, Србију оружјем снабдева и НАТО.

“Тај однос снага је изгубљен и Србија га је злоупотребила, с једне стране се 2006. придружила Партнерству за мир у оквиру НАТО-а и задржала свој замрзнути статус, Наоружава се по стандардима НАТО-а, али и стандардима Русије, Кине и других земаља попут Белорусије и Турске“, рекао је он.

Агим Муслиу, такође стручњак за безбедност, каже за Косовапрес да Србија користи Југословенску тактику наоружавајући се са истока док прима новац са запада, као средство за обезбеђивање доминације на Балкану.

Муслиу тврди да је обмана “великог брата” то што је Русија дала авионе Србији,

„То је обмана великог брата према Србији, којој су поклоњена шест авиона, који су само преуређени и делимично упаковани на београдском аеродрому. Тада су се појавили многи други проблеми, али можемо закључити да су нефункционални у смислу будућих евентуалних ратова, који би се могли догодити у овом делу Европе јер су застарели. Што се тиче другог наоружања – тенкова, могу да кажем да су стари деценијама, али преуређени са нешто мало савременијим митраљезима и другом конзолом са мало савременијом навигацијом, која може служити Србији на унутрашњој територији, али ништа више. И на све ово, када се анализира, поред конвенционалног наоружања, да Србија има фабрику и да производи и извози (кратко и дуго пешадијско наоружање), можемо рећи да је све ово обмана и врста притиска Србије на Балкану “, рекао је Муслиу.

(извор: Косовапрес)

Повезани чланци

Back to top button