Косовско министарство здравства: Примену три нова лека против Ковида 19 само у болничким условима

За лечење коронавируса у болничким условима убудуће ће на Косову бити коришћена три нова лека, њих неће бити у слободној продаји.

Косовски министар здравства Арменд Земај прихватио је данас предлог стручне групе Косовске агенције за медицинске производе и опрему (КАМПО), којојм се издаје лиценца за увоз производа Remdesivir, Favipiravir i Hydroxychloroquine и њихову употребу приликом лечења пацијената заражених вирусом Ковид 19.

Како се наглашава у саопштењу медијима, званично министарство није дозволило стављање ових медикамената у промет. Одобрење, истиче се, важи само у периоду пандемије вируса корона све до укидања владиних посебних мера.

Узимајући у обзир ургенту ситуацију која је створена услед пандемије коронавируса, стручна група КАМПО-а, на основу члана 39. став 1. Закона о медицинским производима и опреми, констатовала је да постоје разлози да се дозволи увоз три поменута лека у посебним условима, без одобрења за стављање у промет.

Министар здравља Арменд Земај даће овлашћење да се ова три лека уврсте на основну листу лекова, преко њене измене и допуне.

Повезани чланци

Back to top button