Краснићи: Због санкција ЕУ Приштина у слабој преговарачкој позицији

Председник Демократске странке Косова Мемљи Краснићи рекао је да не очекјуне много од данашњег састанка приштинског премијера Аљбина Куртија и председника Србије Александра Вучића.

Краснићи је рекао да су Курти и Косово у слабијој преговарачкој позицији у односу на претходни период управо због забрана које је увела Европска Унија Пришитни, пише Репортери.

„ До сада је доказано да су састанци на високом нивоу између Куртија и Вучића сусрети на којима нема воље да се унапреди процес дијалога, већ се више користе за популизам и унутрашњу политику. Нажалост, то не помаже перспективи Косова у тренутку када имамо санкције од ЕУ “, рекао је Краснићи.

Краснићи истиче да је важно да Курти на састанку покаже разборитост, зрелост и високу политичку одговорност.

„Као што смо видели последњих месеци, упозорења међународних партнера према Косову су континуирана и понекад врло конкретна, попут оног председника Макрона у вези са ревизијом визне политике – ако се Косово не буде понашало одговорно у овом процесу. Зато је за Косово веома важно да премијер Курти покаже разборитост, зрелост и високу политичку одговорност“, рекао је Краснићи.

Краснићи је подсетио да се ниједан државни интерес и циљ Косова не може остварити без подршке и координације са међународним партнерима.

Осврнуо се на последице са којима се Приштина суочава због санкција. Нагласио да нико не жели да сарађује и подржава државу, „која на челу има неодговорне институционалне лидере што, како је приметио, штети имиџи Косова.”

Повезани чланци

Back to top button