Кризни штаб: Од понедељка средње школе прелазе на онлајн наставу

Ученици средњих школа од понедељка, 8. марта, прећи ће на онлајн наставу, предложено је из Кризног штаба Републике Србије.

Разглог за овакву одлуку је сазнање да се нови сој вируса најивише шири међу ученицима овог узраста, а да су они најмање дисципливновани при поштовању мера Кризног штаба. Како се наглаша средњошколци најмање поштују правила о физичкој удаљености, ношења заштитних маски, а веома су активни и у организаовању такозваних ковид журки.

Донета је одлука да од суботе, 6. марта у 12 сати до понедељка, 8. марта у 6 сати ујутру у Србији буду затворени сви угоститељски објекти (кафићи и ресторани), све продавнице осим продавница прехрамбене делатности, козметички и фризерски салони, дечије играонице, теретане, спортски објекти…

Другим речима, могућност да раде сутра након поднева до понедељка ујутру имаће само продавнице прехрамбене робе, које могу да раде до 21, апотеке и бензинске пумпе чије радно време није ограничено, саопштила је Влада.

У ски центрима, ове мере важиће од поноћи и трајаће до понедељка, што значи да угоститељски објекти на овим местима неће радити током целог викенда. Изузетак су хотелски кафићи и ресторани, који током викенда могу услуживати само госте који имају пријављен боравак.

Када су у питању установе културе, само позоришта ће моћи да раде до 21 сат уз поштовање свих епидемиолошких мера, док ће унапред заказани спортски догађаји моћи да се одрже, али без присуства публике.

Битно је напоменути да је делатност доставе хране могућа могућа 24 сата дневно, док је шалтер продаја хране и пића сутра након 12 часова забрањена на територији читаве Републике Србије до понедељка ујутру.

Такође, након 12 часова могу радити приватне здравствене установе, лабораторије, ветеринарске амбуланте и стоматолошке ординације.

Од понедељка, 8. марта, све ће радити по уобичајеном режиму и радна времена свих објеката биће иста као и данас.

Вакцинација против заразне болести ковид-19 одвијаће се без прекида по унапред утврђеном плану, тако да нове мере ни на који начин не угрожавају процес имунизације, закључује се у саопштењу владе.

(извор: РТС)

Повезани чланци

Back to top button