Курти: Био сам срепман да потпишем, али српска страна није

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти изјавио је после састанка у Бриселу да је био спреман да потпише споразум, али да, како тврди, председник Србије Александар Вучић није био спреман.

Аљбин  Курти је, на конференцији за новинаре после тројног састанка, коме су поред њега и Вучића присуствовали и шеф дипломатије ЕУ Жозеп Борељ и специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак, рекао „да је штета што вечершњи разговори нису завршили потписивањем споразума“, преноси Репортери.

Како је рекао, да је потписан, то не би био први текст који су потписали представници Београда и Приштине.

Како преноси Коха, Курти је рекао и да верује „да смо на добром и једносмерном путу нормализације односа“ Београда и Приштине.

Било би добро да европски план, како је навео, прочита што више грађана и стручњака за међународне и правне односе, и „да се о томе поведе демократска јавна расправа“ додаје Коха.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је новинарима да је у Бриселу договорено да се наставе разговори и нагласио да на почекту мапе пута, без обзира да ли је реч о примени Бриселског споразуима или новог француско-немачког плана, увек мора да стоји имплементација Заједнице српских општина.

„Курти је дошао са идејом да се потписује нешто, а о томе није ни разговарано. Ја чекам да видим имплементациони план, који се тиче претходно постигнутих обавеза. Што се тиче мапе пута, на њој мора да се ради. То је имплементација. А на почетку те мапе пута мора да буде оно што неко не жели да испуни – ЗСО“, рекао је Вучић новинарима.

(РТС)

Повезани чланци

Back to top button