Курти: Француско-немачки план садржи преамбулу и десет тачака

Премијер у Приштини Аљбин Курти изјавио је да је француско-немачки план сачињен од преамбуле од неколико реченица и десет тачака, истичући да споразум „у средишту треба да има узајамно признање“.

„Споразум би требало да буде усредсређен на обострано признавање, јер само тако можемо у потпуности да нормализујемо односе Косова и Србије“, рекао је Курти у Приштини, након што је синоћ разговарао са изаслаником ЕУ за дијалог Мирославом Лајчаком.

Поводом споразума о Заједници српских општина, Курти је рекао да је то једини споразум који није прошао тест уставног суда.

„Постоји инсистирање од разних међународних фактора да ЗСО буде као што је потписана 19. априла 2013. године, али је тај споразум једини од 33 споразума који није прошао тест Уставног суда“, рекао је Курти, а преносе медији у Приштини.

Пренео је да је шатл дипломатија повезана са састанцима на високом нивоу за предлог Европске уније, који подржавају Немачка, Француска и Сједињене Америчке Државе.

„Овај предлог има пет реченица у преамбули и укупно 10 чланова. Када смо га добили 9. септембра рекли смо да је то добра основа за даље разговоре, то је оквир и платформа која нам омогућава да идемо напред, али је потребан преговарачки процес разговора да би се предложио и направио договор. Оно што истичемо је да с једне стране постоје 33 бриселска споразума из прошле деценије и не постоји ниједан споразум који има приоритет над другим споразумом“, рекао је Курти.

Специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак касно синоћ сусрео се у Приштини са Аљбином Куртијем и шефом преговарачког тима Приштине Бесником Бисљимијем.

(РТС)

Повезани чланци

Back to top button