Курти и Османијева разговарали са Блинкеном

Представници привремених косовских институција – приштински премијер Аљбин Курти и председница Вјоса Османи, у оквиру званичне посете Сједињеним Америчким Државама састали су се са амерички државни секретар Ентонијем Блинкеном.  

Како преносе приштински медији из Куртијевог кабинета је саопштено да је секретар Блинкен подсетио на стабилно партнерство између САД и Косова и захвалио лидерима на снажној подршци у питањима од заједничког значаја.

Блинкен је захвалио косовским представницима на прихватању Авганистанаца и подршци Украјини од првих дана почетка руског напада на ту земљу, као и заједничком раду у другим аспектима.

Курти је на састанку истакао да је Косово прича о двоструком успеху, о раду и издржљивости народа и интервенцији НАТО-а да заустави геноцид над Србијом на Косову, и друго, прича о успеху квалитетну демократију која иде уз економски развој.

Такође, разговарано је о добром управљању, борби против криминала и корупције, економском развоју и социјалној подршци.

Саговорници су разговарали и о демократизацији региона, као и јачању вредносних и политичких савеза за суочавање са утицајима и опасностима које прете региону Западног Балкана.

„Чланство Косова у НАТО-овом програму Партнерство за мир, као и подизање одбрамбених и безбедносних капацитета и капацитета Косова доприносе трајном миру и дугорочној стабилности читавог региона Западног Балкана.

„Цијенећи добру сарадњу са САД у НАТО-у, одбрана је област у којој је Косово значајно повећало свој буџет. Намеравамо да безбедност Косова има САД као неприкосновеног, али све моћнијег партнера“, рекао је Курти.

Курти и Блинкен су разговарали и о значају дијалога који води ЕУ за нормализацију односа Косова и Србије, са узајамним признавањем на путу ка евроатлантским интеграцијама.

Поновљено је да се Косово до сада конструктивно и креативно ангажовало у процесу дијалога и да је посвећена постизању правно обавезујућег споразума усредсређеног на међусобно признавање између Косова и Србије.

Повезани чланци

Back to top button