Курти износи предлоге за прелазни период поводом уредбе Централне банке

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти је, у разговору са америчким изаслаником Габријелом Ескобаром, рекао да уредба централне банке у Приштини о укидању платног промета у динарима, представља „одлуку независне и професионалне институције“, и понудио „сарадњу“ у брзом решавању свих проблема који спадају у надлежност владе, саопштила је данас влада тзв. Косова у Приштини.

У саопштењу се наводи да је, због утицаја те уредбе на српску заједницу на Косову и Метохији, влада у Приштини предузела мере да би обезбедила да транзиција буде брза и лака за Србе на КиМ и да је Курти изнео предлоге за прелазни период, објавио је Репортери.

Ескобар је изјавио у четвртак, након састанка са Куртијем, да је питање употребе динара на КиМ „хитно хуманитарно питање које одмах мора да се реши“.

„Наши односи се суочавају са изазовима због третмана српске мањине на Косову. То је хитно хуманитарно питање које мора одмах да се реши“, рекао је Ескобар новинарима у Приштини, пренела је Коха.

Указао је да одлука централне банке у Приштини о забрани употребе динара отежава живот Србима на КиМ, истакавши да су САД забринуте због тога.

Амерички дипломата је навео да је током посете КиМ разговарао са Србима који су му указали на изазове са којима се суочавају због уредбе о забрани динара.

„То су најугроженији грађани, попут особа са инвалидитетом, пензионера и студената. Био сам дирнут њиховим причама о томе како је уредба утицала на њих. Премијер Курти је обећао да ће погледати неке од предлога које сам му дао“, рекао је Ескобар.

Изасланик САД изразио је наду да ће влада привремених приштинских институција „бити флексибилна“ када је реч о уредби о забрани употребе динара на КиМ у разговорима у оквиру дијалога који ће, како је навео, бити одржани у уторак.

(Репортери)

Повезани чланци

Back to top button