Курти Мицотакису: Фокус на спречавању поновне ескалације од стране насилних елемената

Приштински премијер Аљбин Курти разговарао је данас у Атини са грчким колегом Кирјакосом Мицотакисом коме је рекао да Приштина и Атина имају добре односе који се стално унаређују како на економском тако и на политичком плану.

Како је саопштено из Куртијевог кабинета двојица дипломата су разговарла и о дијалогу у Бриселу али и регионалној сарадњи.

Курти је изјавио да већ постоји споразум кога треба у потпуности спровести и без условљавања.

Подсетио је да је у четири општне на северу Косова, после Братиславског споразума, протекао период од два месеца без инцидената и насилних протеста.

“Дакле, имамо деескалирану ситуацију у којој фокус треба да буде на спречавању поновне ескалације од стране насилних елемената”, рекао је Курти.

Мицотакис се захвалио Куртију што је присуствовао на вечери, рекао да је заинтересован за јачање економских веза и  изразио  интересовање за различите секторе привреде.

Курти је позвао Мицотакиса да посети и инвестира на Косову.  Нагласио је дас је током прошле године трговинска размена са Грчком износила 308 милиона евра, што је повећање за 40 одсто или близу 100 милиона евра у односу на 2021.

Изразивши жаљење због пожара који су погодили Грчку Курти је понудио помоћ јединица Кососвских безбедносних снага у сузбијању пожара.  

Повезани чланци

Back to top button