Курти: Ниједан сусед Србије неће бити безбедан док не уђе у ЕУ, Петковић: Србија се није бојала ни већих насилника од Куртија

Kосово“ се суочава са безбедносним претњама из иностранства, посебно Србије, рекао је приштински премијер Аљбин Курти другог дана Мировног форума у ​​Паризу, преноси „Коха“.

Курти је оценио да је напад у Бањској био изговор за улазак српске војске на „Косово“.

„Не постоје само унутрашње, већ и спољне безбедносне претње. То има везе са геополитичким ситуацијом у којој смо, а са друге стране има везе са нашим северним суседом који не признаје нашу ‘земљу’… Пре непуна два месеца имали смо напад терористичке паравојне групе из Србије на северу наше ‘земље’. Убили су косовског полицајца и хтели да изазову ескалацију великих размера како би направили тотални хаос као изговор за улазак српске војске на ‘Косово'“, сматра Курти.

По његовим речима, „Косово“ има само једну алтернативу – улазак у Европску унију и НАТО.

„Због безбедности наше ‘земље’ морамо да се носимо са тим групама које желе да буду као Вагнер и желе да изазову дестабилизацију“, поручио је Курти.

Он је навео да идеја размена територије „није мртва“, али је истакао да не постоји могућност да буде спроведена. 

„Као што је Москва незадовољна распадом Совјетског Савеза, Београд није задовољан распадом Југославије који је сам изазвао. Живимо у времену када је пројекат размене територија пропао, али идеја није мртва и то често видим када слушам јавна обраћања председника Србије. Људи који су сањали о размени територија тешко се ослобађају носталгије и тешко учествују у демократским и европским решењима… упркос неуспеху пројекта, идеја постоји, али без могућности да се спроведе. Што пре нормализујемо односе са дејуре и дефакто признањем, биће боље за све“, закључио је Курти.

По његовим речима, Србија дефакто признаје „Косово“ у многим аспектима, а оно што је „Косову“ потребно у овој фази је дејуре признање, пренео је „Албанијан пост“. 

„Кажем дејуре и дефакто јер, на пример, Србија признаје Босну дејуре, али не и дефакто, јер има посебне односе са Републиком Српском, која користи право вета да подрива демократску државну изградњу Босне и Херцеговине. А у случају ‘Косова’, Србија нас признаје дефакто у толико много аспеката, али не и дејуре, поручио је Курти у панел дискусији на маргинама Мировног форума у ​​Француској.

Приштински премијер је оценио и да ниједна од суседних држава Србије неће бити безбедна док не уђе у ЕУ.

„С једне стране, они желе да виде поделу ‘Косова’, желели би територијалну компензацију за своје грешке, али то није могуће. С друге стране, сведоци смо дестабилизујућих напора у земљама које су суседи Србије: Босни, Црној Гори, ‘Косову’, а понекад и у Северној Македонији. Те земље неће бити безбедне од Србије све док не постану део ЕУ и о томе треба да се води рачуна у Бриселу. Они су љути због распада Југославије, мислили су да могу да је униште и да узму половину, није тако испало“, поручио је Курти. 

Он је додао да је идеја о размени територија наишла на подршку на „Косову“ од стране једног од његових претходника. 

„Идеју је на ‘Косову’ подржао и један од мојих претходника, јер се у то време на њу гледало као на брзо решење, брзу корекцију између ауторитарних лидера који говоре о држави као о приватном власништву“, оценио је приштински премијер. 

ПЕТАР ПЕТКОВИЋ: СРБИЈА СЕ НИЈЕ ПЛАШИЛА НИ ВЕЋИХ НАСИЛНИКА ОД КУРТИЈА

Петар Петковић

Директор Канцеларија за КиМ Петар Петковић каже да је Аљбин Курти идеолошко дете Адема Демаћија и верни следбеник идеје агресивног великоалбанског експанзионизма, највећа безбедносна претња региону, и док год он буде на позицијама моћи, нико на западном Балкану неће моћи мирно да спава.

„Курти сматра да је криза у којој се свет налази прилика коју не сме да пропусти и да је ово тренутак када би некажњено и без међународног одговора могли да прођу и брутално етничко чишћење српског народа са вековних огњишта на Косову и Метохији, али и дестабилизација и покушаји комадање других држава на Западном Балкану у којима Албанци фигурирају као демографски и политички фактор“, наводи Петковић.

Додаје се да у том смислу Куртијев плен није само Србија, већ и друге државе у региону у којима он жели да агресивним методама, обрушавајући се на слабе или мирољубиве, спроведе великоалбански пројекат.

„Тај пројекат и у међународној јавности настоји да наметне као неминовност играјући на карту страха Европљана од репризе сукоба на Западном Балкану, иако је он сам једини и највећи произвођач криза у региону.

Србија јесте мирољубива, али није слаба, и није се у прошлости плашила ни већих насилника од Аљбина Куртија,и то је одговор на сва његова сањарења о великој Албанији и некаквом де факто или де јуре признању од стране Србије“, истакао је Петковић.

Подсетио је да је Београд  увек спреман да разговара о мирном решавању проблема у региону „док год постоји имало наде да се на тај начин може обуздати насилно лудовање Аљбина Куртија и његових истомишљеника, али да ниједног тренутка неће устукнути пред претњама и пристати на то да неправо може да буде легализовано насиљем“.

Повезани чланци

Back to top button