Курти позвао Србе да замене возачке дозволе за косовске

Влада тзв. Косова саопштила је да је Министарство унутрашњих послова донело одлуку да се грађанима омогући замена српских возачких дозвола за косовске, преноси Радио слободна Европа (РСЕ).

Возачке дозволе које за градове на Косову и Метохији издаје Србија користе углавном припадници српске заједнице, док их званична Приштина сматра илегалним документима.

„Већ дуже време добијамо захтеве да се оваква одлука донесе. Желимо да растеретимо своје грађане свакодневних проблема са којима се суочавају“, рекао је премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти у обраћању на српском језику.

Он је навео да ће замена српских возачких дозвола „за косовске, грађанима омогућити лакшу и практичнију регистрацију возила на РКС (Република Косово) таблице“.

Званичници су саопштили да за прелазак на возачку дозволу коју издају приштинске институције, неће бити потребно поновно полагање тестова.

Оно што је потребно приложити је лична карта, оригинал возачке дозволе коју су издале српске власти и уверење о лекарском прегледу, додаје се у саопштењу.

Ова одлука ступа на снагу 9. маја и важи до 9. августа 2024. године.

Претходно су приштинске власти спровеле пререгистрацију са српских на косовске регистарске ознаке, што је наишло на отпор српског становништва у општинама на северу и подигло тензије на терену.

Европска унија је пре неколико дана саопштила да подржава администрацију на основу закона тзв. Косова, али да би се питање функционисања паралелних српских структура требало решити оснивањем Заједнице општина са српском већином, наводи РСЕ.

(РСЕ)

Повезани чланци

Back to top button