Курти: Шест услова за формирање ЗСО

Премијер у Приштини Аљбин Курти назначио је шест услова како би прихватио оснивање Заједнице општина са српском већином, међу којима су да буде формирана након коначног договора са Београдом и да нема извршна овлашћења.

Први услов је да Заједница мора да буде у складу са уставом и законима који су на снази на Косову, други да не може бити једнонационална, трећи да мора да јој се промени назив, четврти да не може да има никакву јавну или извршну власт.

Према Куртију, Заједница мора да служи хоризонталној сарадњи општина у складу са уставом и законом о самоуправи. Затим да се права мањина направе на принципу реципроцитета, подразумевајући овде да свако право Срба на Косову треба да буде и за Албанце у Србији.

Као предуслов навео је гашење нелегалних структура на северу Косова и прихватање Повеље УН за међудржавне односе и неометање аплицирања Косова у Европску унију.

Пети услов је да Заједница буде део коначног споразума и да се формира након међусобног признавања.

Шести услов је да председник Србије повуче писма упућена на адресе пет држава чланица ЕУ и осталима да не прихвате да Косово буде члан Европске уније.

Курти је, обраћајући се посланицима скупштине у Приштини, затражио од високог представника Европске уније Жозепа Бореља да позива на честе и редовне састанке ради постизања коначног договора.

Повезани чланци

Back to top button