Курти тражи да се КФОР концентрише на обезбеђивање „границе“ са Србијом

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти затражио је да се припадници мисије Кфора на тзв. Косову, како је рекао, концентришу на обезбеђивање „границе“ са Србијом.

Захтев је упутио 18. октобра на састанку са новокомандујућем мисијом Кфора Озканом Улуташем, преноси Радио Слободна Европа.

Курти и Улуташ су разговарали о безбедносној ситуацији на „Косову“ након напада 24. септембра у Бањској, наводи се у саопштењу Владе тзв. Косова.

Курти је рекао да је тзв. Косово заинтересовано за већу сарадњу са Кфором и поздравио слање додатних снага у ту мисију и повећање броја војника.

„Ово појачано присуство треба концентрисати на одржавање границе између ‘Косова’ и Србије, одакле је ушло наоружање из Србије и одакле долази опасност по ‘Косово’. Чување границе подразумева и затварање илегалних путева, због чега је неопходна већа сарадња са косовском полицијом“, наводи се у саопштењу Владе тзв. Косова.

Привремене приштинске власти су оптужиле Србију да стоји иза напада у Бањској, што је Београд негирао.

Одговорност за напад преузео је Милан Радоичић, бивши потпредседник Српске листе, највеће партије Срба на КиМ која има подршку Београда.

Због напада у Бањској, НАТО је донео одлуку да појача присуство додатних трупа у оквиру мировне мисије Кфор.

(РСЕ)

Повезани чланци

Back to top button