Курти у Атини затражио нова признања тзв. Косова

Премијер тзв. Косова Аљбин Курти је на  неформалној вечери у Атини, на коју је позвао шеф грчке владе Киријакос Мицотакис, поново је затражио међусобно признање.

Како се наводи у саопштењу владе тзв. Косова, Курти је истакао да све земље које теже да се придруже Европској унији морају да се придржавају демократије, владавине права, поштовања људских права и добросуседских односа.

„Услов за добросуседство је међусобно признање, ‘де јуре’ и ‘де факто’. Мањина ће увек бити, али је потребна симетрија и баланс у поштовању мањина на основу Оквирне конвенције за заштиту националних мањина“, нагласио је Курти.

Он је пренео да се на вечери разговарало о сукобу у Украјини, при чему је, додаје, наглашена непоколебљива подршка независности, суверенитету и територијалном интегритету Украјине.

На овој вечери, поводом 20. годишњице Солунског самита, на којој је исказана перспектива пуноправног чланства целог Западног Балкана, поновљена је подршка проширењу и чланству у Европској унији, додаје се у саопштењу.

На крају састанка је усвојена заједничка изјава у којој се позива на поновно покретање и фокусирање на процес проширења Уније, као и непоколебљива подршка украјинској независности, те кажњавање злочина почињених током рата и позивање на одговорност оних који су злочине починили.

Повезани чланци

Back to top button