Курти у Талину: Русија и Србија искривљују истину о Косову

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти изјавио је да су на „Косову“ видљиви и интензивирани напори руских савезника, то јест Србије, да искриве истину, прошлост и садашњост, пренела приштинска „Коха“.

Курти је, говорећи на Осмом Глобалном самиту Партнерства за отворену управу у Талину, оптужио Србију да дезинформацијама и другим злонамерним понашањем у сајбер простору утиче на процес нормализације односа Приштине и Београда.

Курти је наводно под притиском због процеса дијалога с Београдом, тако да су сајбер претње и онлајн-дезинформисање посебно штетни у овом тренутку.

„На Косову су видљиви и интензивирани напори савезника Русије да искриве истину, прошлост и садашњост. У осетљивом времену, када је наша земља посвећена процесу којим посредују Европска унија и Сједињене Америчке Државе за нормализацију односа с нашим северним суседом Србијом, али и за потпуно укључивање мањина у демократске процесе државе, без утицаја из иностранства, ове сајбер претње, као што су дезинформације, сајбер малтретирање и други облици су посебно дефинишући“, рекао је Курти.

„Коха“ наводи да су власти на Космету и у прошлости оптуживале Русију „да гура свог савезника Србију да подстакне тензије на Косову, односно на северу где живи српска већина“.

„Посвећеност Косова учешћу на овом догађају је већа него икада пре. Заинтересовани смо да учимо од вас и с вама“, нагласио је Курти у Естонији, где би требало да се састане с тамошњом премијерком Кајом Калас.

(Коха)

Повезани чланци

Back to top button