Курти за РСЕ: Због чланства у СЕ вратили смо земљу манастиру Дечани, нећу дозволити да динари у кешу долазе на Косово

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти поновио је да динар на Косову и Метохији није забрањен али да по уставу такозваног Косова може да постоји само једна валута – евро.

„Увек су постојале различите опције за питање динара. Не верујем да о њима сада трба разговарати, јер се штети преговарачка позиција Косова ако се открију пре времена“, рекао је Курти у интервјуу за Радио Слободну Европу.

Курти тврди како Срби могу да добијају исплату у еврима, и како каже: „Код нас нема ни одбијача евра, ни мученика динара“.

„До данас немамо ниједног Србина који је рекао ‘одбијам евро’. Не постоји. Дакле, ниједан Србин не каже ил’ динар, ил’ ништа“, рекао је Курти.

На питање какви су били предлози Ескобара, Курти каже да постоји више предлога и да је то процес који траје.

„Што се тиче опција које су дали Американци, Немци и други, сматрам да треба да говоре за себе“, рекао је Курти.

Курти тврди да није било узбуне у међународној заједници док нису реаговали председник Србије Александар Вучић и портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.

„Када се Вучићу придружила Марија Захарова, тада је међународна узбуна постала још већа. Дакле, катастрофе није било ни 1. фебруара, ни 1. марта, нити ће је бити 1. априла. Али аларм, забринутост се дешава у Београду и Москви, а онда се ехо ове забринутости чује и на Косову“, каже Курти.

Курти каже да није могао да дозволи да новац у кешу долази на Косово и Метохију.

„Динар који је у џаковима стизао на Косово више не долази, а Београд не мучи то што Срби не могу да користе евро, већ што не могу да шаљу динаре“, каже Курти.

Како додаје, предложио је да се гувернер такозваног Косова и Јоргованка Табаковић састану у Франкфурту код председнице Европске централне банке.

Курти је рекао да ће такозвано Косово крајем маја постати пуноправан члан Савета Европе.

„И мислим да је то изванредан историјски и геополитички тренутак. Руска Федерација ван, Република Косово се придружује“, каже Крути.

Признао је да никада манастиру Високи Дечани не би вратио земљиште да то није био услов за чланство у савету Европе.

„Имамо јединствену прилику да овог пролећа имамо места поред других држава чланица Савета Европе, јер у потпуности испуњавамо све показатеље престижних организација за темељне вредности Савета Европе – односно, чак и владавину право, и људска права и демократија“, каже Курти.

Повезани чланци

Back to top button