Кусари Љиља: Нацрт Европске уније за ЗСО неприхватљив за „Косово“

Нацрт Заједнице српских општина који је предложила ЕУ у процесу дијалога између Приштине и Београда неприхватљив је за „Косово“, изјавила је шефица посланичке групе Покрета Самоопредељење Мимоза Кусари Љиља, преноси „Коха“.

По њеним речима, тај нацрт је врло проблематичан и у њега нису укључене примедбе „Косова“.

„Тренутни нацрт остаје неприхватљив за ‘Косово’, постоје велики проблеми у оквиру њега. ‘Косово’ је послало своје коментаре који нису укључени у тај документ. Били смо и остајемо заинтересовани за проналажење решења које не представља ризик или могућност за наше унутрашње уређење“, навела је Мимоза Кусари Љиља у интервјуу на КТВ-у.

Због тога, како је рекла, тај нацрт не може да се упути Уставном суду, а о томе треба да се донесе одлука и да се добије печат владе.

„Влада не може да стави свој печат на документ који заправо није прихваћен, влада се није сложила с тим документом“, прецизирала је она.

„Косово“ ће бити у Савету Европе пре краја ове године

Шефица владајуће странке говорила је и о чланству тзв. Косова у Савету Европе констатујући да је разочарана што чланство још није реализовано.

„Резултат је разочаравајући у овој фази, али није први пут да земље теже чланству… Међутим, ово није крај, није да је све затворено. Тренутно смо само изгубили битку, али не и рат“, рекла је она.

Ипак, верује да ће „Косово“ постати члан ове организације пре краја ове године.

„Разочарани смо, али верујемо да то није готово. Уверена сам да ћемо наћи пут до чланства и да неће бити иста ситуација ни са Интерполом ни са Унеском. Уверена сам да ће ‘Косово’ бити чланица Савета Европе много раније, можда и пре краја овог године“, оптимистична је Мимоза Кусари Љиља.

Како је истакла, неправедно је условљавање да се нацрт статута ЗСО упути Уставном суду.

„На имплементацији споразума о формирању Заједнице општина са српском већином се касније инсистирало и то је постало део политичког процеса за Савет Европе. Међутим, тај услов је узет из другог процеса“, нагласила је Кусари Љиља. 

Према њеним речима, само чланство у Савету Европе је гаранција за српску заједницу, док нацрт ЗСО који су предложили међународни партнери није прихваћен као јединствен, мимо Бриселског споразума и имплементационог анекса.

„‘Косово’ је ангажовано и учествује у дијалогу који се води у Бриселу и наравно да је преузело и обавезе, све одговорности, као и обавезе које има за раније постигнуте споразуме. Али није речено да је ‘Косово’ прихватило један нацрт свих постигнутих споразума. Ипак, ‘Косово’ прихвата да Бриселски споразум из фебруара 2023. и Охридски споразум из марта, након имплементације, буду потписани и да стране преузму одговорност за примену“, закључила је Мимоза Кусари Љиља.

Повезани чланци

Back to top button