Кустурица: После гаса из Русије веће су шансе да нас мимоиђе окупаторска чизма

Прослављени српски режисер Емир Кустурица је говорећи о пуштању у рад  гасовода „Балкански ток“ рекао да цевовод из Русије повећава шансе да нас у будућности мимоиђе окупаторска чизма.

„Сада је, после гаса који стиже из Русије у Србију, много лакше чекати будућност! Не само због тога што ћемо се са мање новца грејати и добити „јефтинију“ економију. Много важнији ће бити психолошки ефекат који тај цевовод производи и што ће коначно Србија и физички бити везана за Русију – каже Кустурица.

Коментаришући вест о пуштању у рад гасовода „Балкански ток“, којим гас из Русије, преко Турске и Бугарске од стиже до Србије режисер додаје да је прошлост на нашем тлу често трпила војнички чузму.

„Стројевим кораком су улазили у Београд, кад год су могли засипали нас бомбама, разарањима, на крају, све то највише ради крајњег циља и пута који је водио на Блиски исток. Велика сила је грабила да овлада пољима нафте и гаса. Путеви небески јесу у међувремену промењени, најчешћи превозници људи и роба су авиони, али су гас и течно злато увек имали друкчији транспорт. Ево једног разлога да се уместо тенкова који јуре на југоисток у пљачку, прослави путања цевовода и гаса који нам стиже и смањује могућност понављања старе приче“, рекао је.

Режисер тврди да „уместо војничке чизме која гази на југоисток како би се домогла богатства са Блиског истока, цевовод са Далеког истока поред топлоте повећава шансе да нас мимоиђе права окупаторска чизма“.

(извор: ИСКРА)

Повезани чланци

Back to top button