Лаборант Института за јавно здравље Косова ухапшен због примања мита

Лабораторијски техничар Националног института за јавно здравље ухапшен је због сумње да је починио два кривична дела, злоупотребу службеног положаја и примање мита, објавио је портал Kallxo.kom.

На снимку који је објавио проштински портал за борбу против корупције  види се лабораторијски техничар који добија новац како би убрзао поступак тестирања на Ковид 19. Лаборант који је грађанима пружио тест без поштовања процедура и без претходног упута лекара, тајно је сниман телефоном какко је примио мито од 20 евра.

Случај са лаборантом за кога се сумњало да прима мито прати се од почетка недеље. Како се појашњава, особа која се обратила порталу испричала је своје искуство тврдећи да је за тестирање на Ковид 19 које је морала да обави хитно због путовања, лабораторијски техничар затражио боцу ракије. Како пацијент није имао времена да купи ракију у замену је понудио суму од пет евра.

Портал подсећа да се у Националном институту за јавно здравље Косова тестови на Ковид 19 раде уз претходни лекарски упут, а на основу уочених симптома који указују на присуство вируса. Осим у Националном институту за јавно здравље тестови на коронавирус могу се урадити и у приватним лабораторијама, где се за ову услугу мора издвојити од 65 до 200 евра.

Инспектори одељења за привредни криминал одмах су предузели мере и ухапсили осумњиченог у чијем је џеу пронађен новац који је примио.  Осумњичени се терети за злоупотребу службеног положаја и примања мита. По налогу државног тужиоца њему је одређена мера притвора до 48 сати, а касније ће се, како се наводи, наставити остали правни поступци.

Извор
Калзо.ком

Повезани чланци

Back to top button