Лајчак објавио: Имамо договор

Специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак објавио је данас да је постигнут договор о деескалацији ситуације на северу Косова и Метохије, након два дана интензивних преговора.

„Имамо договор! Након два дана интензивних преговора, споразум о деескалацији и напретку је постигнут“, навео је Лајчак на Твитеру.

Лајчак је објавио и закључке састанка главних преговарача у три тачке, којима се предвиђа да повлачење специјалних јединица косовске полиције на административним прелазима Јариње и Брњак и деблокаде путева почну 2. октобра у осам часова, а трају до 16 сати тог дана.

Прва тачка договора предвиђа и распоређивање КФОР-а на прелазима Јариње и Брњак пре почетка повлачења и деблокаде путева, као и да КФОР остане отприлике две недеље како би се обезбедила безбедно окружења и слобода покрета.

Према другој тачки, од 4. октобра у осам сати ујутру на снагу ступа режим стикера договорен у оквиру дијалога уз посредовање ЕУ као привремена мера док се не договори трајно решење.

Трећа тачка предвиђа да се успостави радна група коју ће чинити представници ЕУ, Београда и Приштине, којом ће председавати ЕУ „како би се пронашло трајно решење за питање регистарских таблица, на основу стандарда и пракси ЕУ“.

Први састанак радне групе биће одржан 21. октобра 2021. у Бриселу, а у року од шест месеци до првог састанка, радна група ће представити своје предлоге за трајно решење током дијалога на високом нивоу.

Лајчак је захвалио главним преговарачима Беснику Бисљимију и Петру Петковићу на спремности да преговарају и да се договоре ради добробити народа.

(извор: Спутњик)

Повезани чланци

Back to top button