Лајчак пред нову рунду дијалога поручио Куртију да избегава било какве некоординисане потезе

Специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак изјавио је да је током недавног састанка у Приштини у оквиру припрема за следећу рунду дијалога на техничком нивоу у Бриселу, премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија обавестио о важности избегавања било каквог некоординисаног потеза који би могао да поремети процес нормализације.

Мирослав Лајчак је истакао дa највећа пажња мора бити посвећена нормализацији и имплементацији Бриселског споразума и анексу договореног у Охриду.

„Током састанка у Приштини са косовским премијером Аљбином Куртијем и првим потпредседником владе Бесником Бисљимијем, разговарали смо о очекивањима од предстојећег састанка у Бриселу, а ја сам истакао потребу да се у потпуности фокусирамо на нормализацију и имплементацију Бриселског споразума и његовог Охридског анекса. Такође сам нагласио важност избегавања било каквих некоординираних потеза који би потенцијално могли да поремете процес“, написао је Лајчак на Фејсбуку.

Изразио је забринутост због дешавања на северу Косова и Метохије, о чему су га, како је навео, упознали представници цивилног друштва и политичких партија током посете том делу КиМ.

„Нажалост, оно што сам чуо забринуло ме је. Стога сам поновио потребу да се избегне свака могућност ескалације и да се у потпуности фокусира на нормализацију“, поручио је Лајчак.

Осврнуо се и на посету Београду, где се у петак састао са председником Србије Александром Вучићем и директором Канцеларије за Косово и Метохију Петром Петковићем.

„Током нашег састанка, разговарали смо о даљем путу имплементације Споразума од 27. фебруара и његовог Анекса од 18. марта како бисмо се припремили за састанак у Бриселу који ће се одржати сутра“, навео је словачки дипломата.

Очекује, додаје, да ће оба главна преговарача бити спремна да се договоре о конкретним наредним корацима ка имплементацији Споразума.

Дијалог ће сутра бити настављен на техничком нивоа, после сусрете Вучича и Куртија у Бриселу 2. маја, након ког нису постигнути значајни помаци по питању формирања Заједнице српских општина, предвиђене Бриселским споразумом из 2013.

(РТС)

Повезани чланци

Back to top button