Лајчак пред састанак у Бриселу: Европски предлог је „узми или остави“, нема места за преговоре

Специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак рекао је да ће 27. фебруара у Бриселу Вучић и Курти изјаснити о европском предлогу те да на састанку неће бити простора за преговоре, али да ће план као такав бити или прихваћен или одбијен, пренели су приштински медији   

„О самом плану неће се преговарати, сам план израђује Европска унија. Стране су консултоване од када им је први нацрт подељен и не видимо разлог или могућност за преговоре. Заиста верујемо да је то план који се бави овим питањем, који поштује црвене линије свих страна и нуди максимум који се може постићи“, Рекао је Лајчак у интервјуу за косовски јавни сервис РТК.

Европски изасланик за дијалог  очекују да ће  двојица лидера у Бриселу прихватити европски предлог.

„ На двојици лидера је да то буде Дан Д  и надамо се да ће то бити резултат. Очекујемо да се званично и јавно изјасне да прихватају план“.

Он је додао да се, након прихватања предлога, очекује да странке донесу конкретне планове како да га спроведу.

„То ће бити више од вербалног прихватања, али не желим да причам о церемонији јер желимо да разговарамо и планирамо. Разговараћемо о плану имплементације, јер је веома важно да се спроведе оно што буде договорено. И зато охрабрујемо стране да дају конструктивне и разумне предлоге у вези са планом имплементације“, рекао је Лајчак.

Повезани чланци

Back to top button