Лајчак: Приштина да формира ЗСО, Београд да призна симболе Косова

Специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак изјавио је да фокус у дијалогу сада треба да буде на напретку у пуној имплементацији споразума о путу ка нормализацији и истакао да је на Приштини да покрене процедуру за оснивање Заједнице српских општина и прихвати европски нацрт статута.

Лајчак у интервјуу за „Нову“ каже да и Приштина и Београд имају списак неизвршених обавеза које произилазе из прошлих споразума и тврди да „поврх тога, ниједна од страна још није почела да примењује Споразум о путу ка нормализацији“.

„На Србији је да паралелно испуњава своје бројне обавезе, почевши од признавања симбола Косова, докумената и институција – што је предвиђено планом редоследа потеза имплементације“, рекао је Лајчак.    

Како наводи, свеобухватан правно обавезујући споразум о нормализацији односа је циљ дијалога и кључни услов за две стране да се на крају придруже ЕУ.    

„Споразум о путу ка нормализацији, закључен прошле године, важан је део у овој слагалици. Имплементација овог споразума има за циљ да отвори пут ка свеобухватном споразуму о нормализацији, те стога очекујемо пуну и безусловну имплементацију свих његових одредби без одлагања“, рекао је Лајчак.

Додаје да не би рекао да је дијалог у ћорсокаку и наводи да сваки овако тежак и политички осетљив процес има успоне и падове.

На питање колико су Београд и Приштина далеко или близу од постизања споразума о коначном споразуму, Лајчак каже да то зависи од две стране и да је напредак у нормализацији њихових односа од суштинског значаја за напредак ка ЕУ.

Повезани чланци

Back to top button