Лајчак са Куртијем и Бисљимијем о регистарским ознакама и енергетском споразуму

Европски посредник за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак рекао данас у Приштини да је са косовским премијером Аљбином Куртијем и главним преговарачем Бесником Бисљимијем разговарао о питању регистарских ознака и имплементацији енергетског споразума, јер, како је рекао, постоји ризик да Електросерверу буде одузета дозвола.

„Разговарали смо јер, као што знате, рок за промену регистарских таблица истиче 31. октобра и веома је важно за нас и Европску унију да знамо какви су планови и да спречимо могућу ескалацију ситуације. У току смо консултације у вези са енергетским споразумом. Постоји ризик да ће Електросерверу бити одузета лиценца. Разговарали смо о овим питањима и било ми је важно да их пренесем премијеру Куртију. Бићу у Београду по том питању у понедељак”, рекао је Лајчак у краћем обраћању медијима.

Он је поновио да је прави тренутак за нормализацију односа јер до 2024. године нема изборног процеса ни у ЕУ ни у САД.

„Сваки дан је важан, рекао сам да имамо јединствен календар. Ми смо у савезу са САД и Великом Британијом. Желимо да видимо дијалог који производи нормализацију. 2024. године су избори у САД, а потом и у ЕУ. Не кажем да је следећа година одлучујућа, али имамо добру прилику пред изборе”, рекао је Лајчак.

Повезани чланци

Back to top button