Лајчак у Приштини и Београду о моделима имплементације епвропског плана

Представник европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак се уочи састанка у Охриду 18. марта у Приштини састао са премијером и председницом приштинских институција Аљбином Куртијем и Вјосом Османи. Састанак је испунио моја очекивања, рекао је Лачак после развовора са Куртијем.

После састанка који је са Аљбином Куртијем одржан у седишту Владе у Пришини медијима се обратио само Лајчак. Појаснио је да је дошао да прикупи информације о томе како у Приштини виде процес имплементације споразума из Брисела од 27. фебруара.

„Морамо да знамо који су наши следећи кораци и коју су нам временски оквири јер у супротном ово ће бити политичко, а не формално везивање и из тог разлога је моја посета, како бисмо разговарали о имплементацији. Главна сврха моје посете је да прикупим информације како у Приштини виде процес имплеметнације и овај састанак је ипсунио моја очекивања“, рекао је Лајчак.  

Додао је да у понедељак и уторак иде у Београд како би сазнао како Србија види сповођење споразума. Лајчак верује да ће се након тога доћи до документа прихватљивог за обе стране. 

 Специјални представник европске уније за дијалог Беграда и Приштине претходно се састао са председницом приштинсих инстиутција Вјосом Османи.  Она је нагласила да анекс о имплементацији основног споразума, договореног у Бриселу, треба да буде у духу принципа усвојених у овдашњем парламенту, а односи се на, како је подвукла, неповредивост суверенитета, територијалног интегритета, уставности и функционалности Косова. Поновила је да Приштина остаје конструктивна страна у процесу дијалога и у координацији са партнерима али да коначну реч о споразуму треба да да Скупштина  у складу са уставним процедурама.

Други дан посете Притшини резервисан је за разговоре Лајчака са представницима опозиционих странака.

Повезани чланци

Back to top button