Лајчак у Приштини: Убрзати примену Бриселског споразума

Специјални изасланик ЕУ за дијалог Мирослав Лајучак разговаро је касно поподне у Приштини са потрепедседник приштинске владе и главним преговарачем Бесником Бисљимијем о конкретним корацима у циљу убрзавања примене Бриселског споразума.

Како је Лачак изјавио разлог његове посете Приштини и сутрашње Београду јесте нормализација односа између Београда и Приштине али и конкрени потезе и кораци које ће преговарачке стране предузети у циљу убрзавања имплементације договерених споразума.

Фото: Ризница

Као други разлог његовог доласка у Приштину Лајчак је навео „План раста ЕУ за Западни Балкан“. Како је појаснио, нови финансијски инструмент ЕУ нуди земљама Запданог Балкана фонд од шест милијарди евра. Међутим, услов да  Београд и Приштина имају приступ фонду је да имају конструктиван однос према процесу дијалога.

„Овде сам у улози оног ко треба да процени конструктивност обе стране и учинили све да Србија и Косово учине праве кораке у унапређивању дијалога како би добили могућност да приступе фондовима“, рекао је Лајчак.

На питање да прокоментарише одлуку Скупштине општине Северна Митровица о отварању главног моста на Ибру Лајчак је рекао да је став ЕУ да мост мора бити поново отворен али, како је нагласио, на начин који неће узроковати ескалацију ситуације на терену.  

„Идеално би било да се пре отварања моста разговара са људима које та мера директо погађа. Ја сам понудио да се о том питању разговара у оквиру дијалога и надам се да ће бити понуђено решење у добром духу и добрим односима“, рекао је Лајчак.  

Поводом дешавања у Бањској од 24. септембра 2023. Лајчак је рекао да је одлука земаља чланица ЕУ да Београд не буде кажњен због тога.

Како је европски изасланик за дијалог Миросалав Лајчак изјавио ово није његова последња посета Приштини будући да је, како је навео, од високог комесара ЕУ за спољену политику и безбедност Жезепа Бореља замољен на тој функцији остане до јанура наредне године.

(РТС)

Повезани чланци

Back to top button