„Литије за спас Србије“ и против параде хомосексуалаца окупиле више од 50 000 људи, Двери: КиМ у саставу Србије и подршка Русији

Више хиљада грађана учествовало је јуче у Литијама за спас Србије које су одржане на Велику Госпојину у престоници Србије.

Окупљање грађана је почело после 18.00 часова код Саборне цркве у Београду, а колона је преко Зеленог венца, Теразија и Славије дошла до храма Светог Саве, предвођена члановима мото-удружења “Ноћни вукови”.

Учеснике су испред храма Светог Саве дочекали свештеници који су држали транспаренте са верским порукама.
Владика банатски Никанор изјавио је да поздравља одлуку за отказивање Еуропрајда у Београду, чије је одржавање било најављено у септембру, наводећи да би то било “скрнављење наше земље, цркве и породице”.

Фото: Спутњик

 Обраћајући се учесницима на протесту “Литија за спас Србије” испред храма Светог Саве на Врачару, владика је као пример односа према геј популацији навео руског председника, за кога је рекао да је “данашњи цар планете која се зове Земља нико други него Владимир Владимирович Путин” који је донео одлуку да о “аномалијама” какве се појављују у Србији “не сме бити ни говора а камоли да заживе”.

“Ми исто тако имамо то право, имају право и све наше верске заједнице, људи других вера које живе са нама, да чувају своје светиње, манастире, своје џамије, школе, породице, и то не треба никоме да смета”, рекао је владика Никанор.

Казао је да “ако Србија уђе у Европу, Европе или неће бити или неће бити таква каква јесте јер ће Србија неминовно унети у њу своје вредности које је одвајкада имала”.

“Сваки родитељ има право да свога сина зове сином а своју ћерку ћерком. Било мушко или женско има право и само то право има да зове своју мајку мајком а свога оца оцем. Свака друга орјентација или одлука нечија била би аномалија и не би је поштовали и нећемо је поштовати”, рекао је владика Никанор.

Владика Никанор је на питање из публике да ли му је патријарх одобрио да говори, одговорио да “и он има део епархије у Београду па нам је свима обавеза да чувамо Београд”, као и да су “наш патријарх (Порфирије) и сви чланови архијерејског синода осудили оно што је планирано да се догоди у скорашње време”.

Поздравио је “све организаторе великог и дивног скупа који је прошао без инцидената” не наводећи ко га је организовао.

Фото: Спутњик

Двери: Литије упозорење властима за Косово и Метохију у Србији и подршка Русији

Покрет Двери оценио је да је у литији одржаној у недељу у Београду, учествовало више од 50.000 грађана, а да је тај скуп „упозорење властима“ да под притиском Европске уније не дозволе одржавање „параде срама“.

Двери су у саопштењу оцениле да је литија представљала и „протест подршке очувању Косова и Метохије у саставу Србије и подршке Русији“.

„Синоћ у Београду се пробудила и устала она тиха већина грађана која представља православну, породичну и родољубиву Србију која више не жели да ћути и трпи понижавање и наметање идеологије стране нашој вери и традицији“, навеле су Двери.

Најавиле су да ће нова литија бити одржана 11. септембра у Београду као и да ће на том скупу учествовати „више од 100.000“ грађана.

(извор: Бета, Н1, Спутњик)

Повезани чланци

Back to top button