Малишани из ПУ „Сунце“ у посети Библиотеци и археолошком парку Улпијана

Предшколска установа „Сунце“ из Липљана са седиштем у Доњој  Гуштерици организовала је за децу обилазак Народне библиотеке у Грачаници и археолошког налазиште Улпијана. За малишане је мини екскурзија била ново искуство али и начин да прошире своја знања, поручују васпитачи.

Иако још увек нису савладали сва слова и вештину читања долазак у библиотеку је за малишане из вртића „Сунце“ била права авантура.

Толико књига на једном месту до сада нису видели. Највише су се задржали на дечијем одељењу где су им домаћини понудили сликовнице а васпитачица прочитала бајку о принцези на зрну грашка.

Долазак деце у библиотеку, упознавање са овом установом и сам боравак међу препуним полицама књига најбољи је начин да схвате значај књиге каже Слађана Рашић, стручни консултант ПУ „Сунце“ и иницијатор мини екскурзије за предшколце.

На почетку сваке године по плану и програму предвидимо неке екскурзије или неке посете битним установама. Раније нисмо могли да их реализујемо због короне и одлагало се, а данас је леп дан па смо одлучили да децу доведемо овде. Од њих углавном нико до сада није био у библиотеци па им је све било чудно и ново, пуно књига на једном месту. Видели сте их срећни су, они су још увек мали да читају, за њих су пре свега сликовнице да могу да гледају слике, али ми смо на овај начин желели њима да укажемо на значај књиге и да њиховим родитељима ставимо до знања да је боље да више времена проводе уз неку сликовницу и бојанку него уз телефоне и компјутере“, рекла је Рашић.

И за запослене у Народној библиотеци ово је био посебан дан. Групне посете деце нису тако честе па су се својски потрудили да буду добри домаћини.

„Ово су наши предшколци полазници обданишта „Сунце“ из Липљана. Овде су деца из Доње и Горње Гуштерице, Ливађа, Добротина и Липљана и данас су нам донели пролеће. Дефинитивно је пролеће стигло у библиотеку, до сада нисмо имали на једном месту оволико цветића и оволико дивне деце. У сарадњи са руководством вртића људи су у ствари видели да је простор заиста наменски рађен и социјализован и предвиђен свим потребама деце. Хвала њима што су били толико несебични да дечицу изведу и доведу у библиотеку. Од срца им се захваљујем“, рекла је директорка Народне библиотеке Бранкица Костић.  

Следећа станица за малишане из „Сунца“ била је археолошко налазиште Улпијана где су их васпитачи упознали са старим културама које су живиле на овим просторима.

Следећег месеца у плану у ПУ „Сунце“ организују спортске активности у којима ће бити укључена деца из припадајућих вртића у Липљану, Сувом Долу, Добротину, Ливађу и Доњој Гуштерици.

И.М.

Повезани чланци

Back to top button