Манч: Присуство Кфора помогло да се заустави ескалација у Бањској

Командант Команде здружених снага НАТО-а адмирал Стјуарт Манч изјавио је да је присуство Кфора 24. септембра у Бањској, када су у сукобима убијена тројица Срба и један припадник полиције, помогло да се заустави даља ескалација.

Адмирал Стјуарт Манч је у интервјуу за приштинску Коху рекао да Кфор наставља да делује у складу са мандатом Савета безбедности УН за одржавање мирног и безбедног окружења и слободе кретања за све заједнице на КиМ, у сарадњи са такозваном косовском полицијом и Еулексом.

Манч је навео да је, као одговор на недавна дешавања у Бањској, Кфор појачао своје трупе и патроле на северу КиМ и позвао све стране да предузму кораке за смањење тензија и поново се укључе у дијалог који води ЕУ.

Истакао је да командант Кфора одржава врло блиске контакте са свим кључним саговорницима, укључујући тзв. косовску полицију, Еулекс и начелника Генералштаба Војске Србије.

„Ови контакти су од суштинског значаја за смањење могућих неспоразума и погрешних процена, као и за стварање услова за одрживу безбедности на Косову и одржавање регионалне стабилности“, рекао је Манч.

Одговарајући на питање о томе да је Србија наводно била распоредила велики број војника у близини административне линије са КиМ, Манч је рекао да Кфор има јаку комуникацију и са институцијама у Приштини и са Војском Србије, да очекује од свих актера да блиско сарађују са НАТО-ом и да се уздрже од провокативних акција које би могле довести до насиља.

Према његовим речима, политичко-војне консултације се одвијају сваког дана на различитим нивоима између Кфора и српских војних власти, укључујући директну линију комуникације између начелника Генералштаба Војске Србије и команданта Кфора.

(Коха-Танјуг)

Повезани чланци

Back to top button