Мемљи Краснићи: Ово ће бити изборна година, да је на Косову добро не би 200 000 грађана побегло од Куртијеве владе

Председник Демократске партије Косова Мемљи Краснићи уверен је да ће 2024. бити изборна година на Косову, јер је, како је оценио, због грешака и неспособности Куртијеве владе 2023. још једна изгубљена година, без напретка ни у једном сектору.

Спољна политика Приштиние је „клиничи мртва“, тврди Краснићи и додаје да се стање у економији, здравству урушава те да је наступила деградација у образовању и другим областима. 

Наглашава да је економски раст, који се предвиђа око 3,5 одсто за 2023. годину, изузетно мали.

„Мањи је од просечног привредног раста у првим годинама после рата, када је био око 5 одсто, а био је и у време највеће светске финансијске кризе (2008)“, наводи лидер опозиционе ДПК.

„Изнад свега, под Куртијевом владом, први пут се десило нешто незамисливо: Косово је добило санкције од Европске уније, конкретне казнене мере, суспензију око 300 милиона евра намењених Косову и његовим грађанима, управо због бахатости, грешака и обмана премијера“, наглашсио је Краснићи у интервјуу за Економију онлајн.

Краснићи каже да је пропаганда Владе у Приштини и даље веома активна. 

„Куртијеви апсурди су изузетни. У децембру су рекли да је косовска привреда трећа у Европи. Чак ни деца не могу да поверују у тако нешто“.

Један од главних разлога за увођење санкција, према Краснићију, била је „нелојалност” премијера. „Нешто су се договорили, а он није одржао реч.

Председник ПДК каже да грађанима Косова, али ни међународним партнерима, није јасно да ли је Аљбин Курти прихватио Нацрт статуса Асоцијације, да ли ће га Влада одобрити и да ли ће на оцену бити упућен Уставном суду.

Краснићи оцењује да Курти више нема простора за тактику. 

„Неће бити излаза, осим предузимања акција и одлука, у наредним недељама. Свет не очекује да ће Аљбин Курти трговати са њиховим интересима као што је то чинио до сада са нашим”. Верујем да ће то утицати и на акције везане за ванредне изборе, за које сам уверен да ћемо их одржати 2024. године“, навео је Краснићи.

Председник Демократске странке прокоментарисао је и истраживање објављено у децембру, где владајућа партија и даље има велику подршку. 

„Да је у овој земљи добро, 200.000 грађана не би побегло од владе Аљбина Куртија. Ако министри и премијер заиста верују да су урадили добар посао, да ли могу да нам дају одговор зашто је 200.000 људи отишло из земље”, рекао је, Краснићи у интервјуу за Економију онлајн.

(Економија онлајн)

Повезани чланци

Back to top button