Мердаре: Сутра преузимање посмртих остатака три српска цивила страдала пре четврт века

Представници београдске Радне група за нестале сутра ће на Мердару преузети од представника привремених приштинских институција идентификоване посмртне остатке три цивила српске националности страдала у Урошевцу, Призрену и Приштини, током 1999. године.

У службеним евиденцијама Комисије за нестале, статус несталог лица има још 567 особа, у вези са сукобима на територији Косово и Метохија.

Идентификовање посмртних остатака те три особе је обављено ДНК анализом након што су представници комисије прикупили додатне референтне узорке за ДНК анализу од сродника несталих, у циљу идентификације посмртних остатака који се налазе у мртвачници у Приштини.

Посмртне остатке два лица, у име породица, преузеће представници Београдске делегације, док ће посмртне остатке једног лица преузети чланови његове породице.

Сахрана ће бити обављена у Великој Плани, Крушевцу и Београду, у складу са исказаном жељом породица.

Како се наводи у саопштењу, на тај начин настављен је процес идентификација жртава српске националности, страдалих на подручју српске јужне покрајине, а што је од посебног значаја за породице несталих, које годинама покушавају да пронађу и достојно сахране посмртне остатке својих најближи.

(Танјуг)

Повезани чланци

Back to top button