Метеоролози: снег и киша до уторка – опасност од поплава

Наставак падавина метеоролози најављују и наредних дана. Киша и снег падаће данас поподне али и сутра док се исто време очекује и у права два дана наредне недеље саопштено је из Хидрометеоролошког завода Косова.

Директорка овог завода Љетафете Љатифи у изјави за Косовапрес каже да би надлежне службе требало да буду у стању приправности јер би после оволиких падавина могло доћи до поплава.

„Према метеоролошкој прогнози, кише ће се наставити и данас поподне, снежне падавине започињу, па ће сутра, 10. јануара, падати киша, помешана са снежним падавинама, а ова ситуација може поново погоршати ситуацију са рекама тако да морамо бити на опрезу, јер ситуација која је била јуче у неким областима Косова није у потпуности превазиђена”, упозорила је Љатифи.

Каже да је тренутно у неким областима ниво река опао, али ако све буде ишло према прогнозама Хидрометеоролошког завода, вода ће поново надоћи.

Кише су проузроковале поплаве у појединим деловима Косова, а најугроженији су Ђаковица, Малишево, Ораховац, Сува Река и општина Глоговац.

Хидрометеоролошки завод је благовремено обавестио надлежне институције да се припреме за предстојећу ситуацију. Љатифи је додала да је из тог разлога неопходна сарадња институција на централном и локалном нивоу.

Грачаница: Прати се ситуација, службе за ванредне ситуације у приправности

Због кише и снега који без престанка падају веће неколико дана од јуче су и радници Одељења јавних служби и за ванредне ситуације у приправности, каже директор Владица Трајковић.  На суграђане се апелује да не бацају смеће у шахте и одводне канале.

Према његовим речима, на терену за сада нема већих проблема, али су, због временских прилика, екипе у том одељењу ипак на опрезу.

„Екипе прате стање и спремне су да реагују. Обилазимо терен и критична места. За сада спроводимо уобичајене активности“, рекао је Трајковић, преноси информативна служба општине Грачаница.

Повезани чланци

Back to top button