Министарство здравства Косова апелује на посебан опрез како би се избегло увођење екстермних мера заштите

Министарство здравства Косова апелује на грађане да уз додатни опрез спроводе све прописане мере заштите у циљу заштите од коронавируса како би се избегло предузимање екстремних мера и ограничења, саопштено је из Одељења за јавне комуникације овог министарства.

Како је претходно саопштено из Националног института за јавно здравље Косова 418 особа је позитивно на Ковид 19 од 1.608 тестираних. Број позитивних на Ковид 19 се повећао, због чега је неопходно појачати мере опреза како би се избегло увођење непопуларних забрана и ограничење за приватна и службена лица, фирме и остале делатности.

Министарство здравства позива родитеље да децу не излажу здравственим ризицима тако што ће дозволити да она учествују у различитим догађајима и јавним окупљањима, попут учешћа у обележавању „Ноћи вештица“.

„Родитељи треба да имају на уму да су на снази одлуке о забрани окупљања грађана и било какви јавни скупови“, подсећа се у саоптшењу.

Захтева се да Полиција Косова и надлежни инспекторати хитно предузму све мере против свих који крше прописане море забране због епидемије коронавируса на основу Закона о спречавању ширења пандемије Ковид-а 19 

Како је саопштено, Комитет за процену и координацију епидемиолошке ситуације састаће се сутра и разматрати предлоге Министарства здравства за примену нових мера у циљу спречавања погоршања епидемиолошке ситуације.

Комитет би требало да размотри неколико предлога који се односе на могуће ограничења или смањења активности у различитим секторима појачане мере опреза у јавним и приватним установама, као и посебан опрез када су у питању старосне и остале групе становништва које су посебно осетљиве на вирус.

Повезани чланци

Back to top button