Митровдан, заштитник Солуна, слава Косовске Митровице

Српска православна црква слави празник Светог Димитрија Солунског, у народу познат као Митровдан, у знак сећања на страдање и смрт овог светитеља. Славе га Срби, Руси и Грци.

Митровдан је једна од највећих српских слава, верује се и да помаже свакоме ко призове његово име. Према народном предању и житијима светаца, Димитријев гроб је одисао босиљком и смирном, па је зато тај светац назван Мироточиви.

Народ верује да се по Митровдану може предсказати и каква ће зима бити. Ако на дан 8. новембра, кад се слави Свети Димитрије, буде мраза, кажу да ће бити дуга и хладна зима са много снега. Сви прижељкују да Митровдан буде сунчан, јер је тада прогноза другачија…

Кажу да сунце на овај велики празник најављује благу зиму. Насупрот томе, ако на Митровдан падне снег, верује се да ће се задржати све до априла. Много је народних обичаја који се везују за ову славу. 

Један од најважнијих је да се на тај дан остане код куће, јер ће – у супротном – целе године бити ван ње и ноћити по туђим кућама. Ово не важи за оне који славе или иду на славу код родбине или блиских пријатеља, али и њима је боље да ноће код своје куће. 

У Србији постоји и веровање да на овај дан не треба грдити малу децу, колико год да су погрешила или била безобразна, јер ће наводно онда целе године бити несташна. Од Митровдана се, верује народ, сваког дана може очекивати снажна зима.

Зато је се и певала песма „Ђурђев данак хајдучки састанак, Митровданак, хајдучки растанак“,  а главно веровање је да сви велики послови треба да се заврше пре овог празника.

Црква у Митровици
Фото: Ризница

Митровдан је слава Косовске Митровице

Владика рашко-призренски и косовско-метохијски Теодосије служиће сутра (8. новембар) у 8 часова Свету архијерејску литургију у храму Светог Димитрија у Косовској Митровици.

Након литургије уследиће свечана литија од храма Светог Димитрија кроз град и ломљење славског колача и чеснице са златником на Тргу кнеза Лазара.

Повезани чланци

Back to top button