Мојсиловић новом команданту КФОР -а: Србија признаје само Кфор за легитимну оружану формацију на КиМ

Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић угостио је команданта Кфора генерал-мајора Озкана Улуташа, који је ову дужност преузео прошле недеље.

На састанку у Београду разговарано је о актуелној безбедносној ситуацији на Косову и Метохији и активностима које се могу предузети ради унапређења мира и безбедности на простору јужне српске покрајине, саопштило је Министарство одбране.

Генерал Мојсиловић је у разговору истакао да Војска Србије, у складу с Резолуцијом 1244 Савета безбедности Уједињених нација и Војно-техничким споразумом, препознаје Кфор као једину легитимну оружану формацију на Косову и Метохији.

Изразио је очекивање да ће међународне снаге безбедности предузети неопходне кораке за деескалацију ситуације у Покрајини и заштитити српско национално, културно-историјско и верско наслеђе.

Начелник Генералштаба је истакао значај сарадње на свим успостављеним нивоима између Војске Србије и Кфора, а у циљу очувања безбедности и превенције криза, уз потпуно и непристрасно спровођење мандата који је Кфору дат резолуцијом Савета безбедности Уједињених нација.

Озкан Улуташ је дужност команданта Кфора преузео од италијанског генерал-мајор Анђела Микелеа Ристуче.

Генерал-мајор турске војске Озкан Улуташ је 28. командант Kфора. Он је уједно и први турски генерал који командује неком мисијом НАТО-а, иако је Турска још од 1952. године чланица Алијансе.

(Танјуг)

Повезани чланци

Back to top button