Може ли Курти да Сруши Вашингтонски и Бриселски споразум?

Према најновијим истраживањима јавног мњења, највише гласова на изборима 14. фебруара освојиће Куртијево „Самоопредељење“, за које је наводно спремно да гласа око 40 одсто грађана, пише Политика анализирајући ли би Куртијев долазак на власт угрозио потписане споразуме између Београда и Приштине.

Лидер радикалног покрета „Самоопредељење“ Аљбин Курти могао би победом на ванредним косовским изборима 14. фебруара озбиљно да угрози наставак дијалога Београда и Приштине у Бриселу.

Његово неодговорно и недипломатско понашање довело би у питање и спровођење вашингтонског споразума али је тешко поверовати да ће спонзори такозване косовске независности то дозволити и да ће седети скрштених руку.

Као и протеклих двадесетак година Берлин и Вашингтон имаће кључну улогу у формирању приштинске владе после фебруарских ванредних избора.

Нова влада у Приштини, без обзира на то ко ће је сачињавати и ко ће бити на њеном челу, мораће да покаже спремност да настави дијалог са Београдом под окриљем европске уније. То значи не само да поштује потписане споразуме, као што су Бриселски и Вашингтонски, већ и да их спроведе у дело.

Све споразуме које су потписале привремене институције у Приштини нису спровеле док је Београд своје обавезе испунио.

(извор: Политика)

Повезани чланци

Back to top button