МУП Косова: Авганистанци неће бити смештени у студентском центру, датум њиховог доласка неизвестан

Косовски министар унутрашњих послова Џељаљ Свечља искључио је могућност да држављани Авганистана буду смештени у Студентском центру у Приштини рекавши да не располаже са довољно смештајних капацитета за решавање оваквих ванредних ситуација.

Премда није прецизирао када се очекује да избеглице из Авганистана дођу на Косово Свечља је рекао да у влади имају алтернативна решења за њихов смештај, јавља Косовапрес.

На конференцији за новинаре, министар је открио да су представници косовске владе у сталној координацији са Сједињеним Америчким Државама и америчком амбасадом на Косову за смештај Авганистанаца.
Додао је да су направљени оперативни планови како би читав процес прихвата избеглица био добро организован.
„ Не треба заборавити да Косово има изузетно мале капацитете да се носи са таквим ванредним ситуацијама. Чак су и САД и НАТО изненађени како се ствари сада одвијају. Али могу слободно рећи да су шансе да авганистански држављани који траже привремену заштиту на Косову буду смештени у Студентском центру минималне, или више није актуелно“, рекао је Свечља.

Сједињене Америчке Државе затражиле су од Косова да прими одређени број авганистанских радника који су радили са страним снагама, али се сада осећају несигурним јер је земља пала под контролу талибана.

Још није познато колико ће Авганистанаца остати на Косову. Косово има два центра за азиланте, један у Магури код Липљана и други у селу Вранидол код Приштине. Ова два центра имају мали капацитет и у оптималним условима могу примити највише 100 људи.
Парк иновација и обуке у Призрену, који је у прошлости служио као немачки војни камп и Студентски центар, помиње се као могуће место за смештај.

(извор: Косовапрес)

Повезани чланци

Back to top button