На Газиместану: Свети Кнез Лазар је српски Мојсије који је сачинио Савез са Богом

„Има много оних који би желели да не будемо на овим просторима али нећемо се дати, нећемо се предати и истрајаћемо“ –  поручио је  владика рашко – призренски Теодосије у беседи на Газиместану где је данас у 13 часова служен парастос косовским јунацима.  

Више од хиљаду верника са Косова и Метохије али и из уже Србије, Црне Горе и Републике Српске присуствовало је парастосу Косовским јунацима који се традиционално служи на Газиместану. Уз саслужење свештенства и монаштва епархије рашко – призренске парастос су служили владика Теодосије и умировљени владика захумско – херцеговачки и приморски Атанасије Јевтић.

Подсетивши да је Мојсије сачинио завет ( савез) са Богом владика Теодосије је нагласио да је тако и Свети Кнез Лазар српски Мојсије.

„ У овом тренутку потврдио је завет нашег народа са Христом Богом у светом Јеванђељу датом. Утврдио је завет Симеона Немање, Светог Саве и свих претходника који су се определили за Христа, за истини и правду“, рекао је владика рашко – призренски.   

Нагласио је да уколико су Јевреји изабрани старозаветни народ, онда су Срби новоизабрани Новозаветни народ који носи одговорност да следи Завет Светог Кнеза Лазара који је положио живот за Косово и Метохију.

Владика Теодосије на Газиместану

„Остајући на овим просторима чувајући ову свету земљу натопљену крвљу, исто тако чувајући наше светиње и молећи се у њима, ми тиме потврђујемо свој Завет и зато смо Богу благодарни, данас у много мањем броју. Некада смо се борили овде са Турцима освајачима сада имамо једну другу борбу има много оних који би желели да не будемо на овим просторима али нећемо се дати. Нећемо се предати и истрајаћемо, не толико својим силама и снагом колико Божјом силом и нашом вером“, рекао је владика Теодосије.

Такође је саопштио да је по савету лекара јутрос остао на служби у Призрену где је сачекао резултате теста на коронавирус који су показали да је негативан на вирус.

Снаге косовске полиције обезбеђивале су скуп на Газиместану. Без заштитне маске није био дозвољен улаз у комплекс. Посебну атмосферу направили су навијачи који су певали традиционалне српске песме и химну Ораховцу.

И. Миљковић

Повезани чланци

Back to top button